Berdanette's Kiss of Doom
Kutsumanimi Britte Kotitalli Ansamaa
Rotu, sukupuoli Hannover, tamma Väri, säkä Ruunikko, 170 cm
Syntymäaika 7.9.2015*, Saksa Rekisterinumero VH20-011-0094, PKK3726
Painotuslaji Esteratsastus Koulutustaso VaB, 130 cm, CIC3
Omistaja Julius (VRL-14744) Kasvattaja Marlene Wirtgen, evm

*6-vuotias, ikääntyy satunnaisesti

Klikkaa kuvat isommiksi. 1) © Tea, AonikaArt, VRL-14744 2) © Marjahilla 3) © StarSnip, VRL-14744

Historia ja luonne

Kun näin Briten ensimmäisen kerran, en pitänyt sitä mitenkään ihmeellisenä. Ainoa ajatukseni oli, että siinä on nimellä kirottu hevonen, en edes tiennyt oliko nimi tarkoituksella Berdanette eikä Bernadette. Tuolloin Britte oli vielä maitovarsa, eikä se näyttänyt hääppöiseltä. Vaikka kaikki varsat olivat honkkeleita, tammavarsalla oli enemmän jalkoja kuin taitoa niiden käyttämiseen, mikä myös näkyi. Uteliaana se kirmasi heti katsomaan meitä, mutta hetken tarkastelun jälkeen se kiinnitti huomionsa naapurilaitumen tammaan. Vieraalta tammalta se oli saada hammasta työnnettyään uteliaana päästä lankkuaidan toiselle puolelle.
Paria vuotta myöhemmin, Britteä ei meinannut tunnistaa. Vaikka jalkoja sillä oli yhä enemmän kuin tarpeeksi, se oli saanut jo lihasta ja tarkkuutta liikkeisiinsä. Lähemmän tarkastelun jälkeen selvisi, että uteliaisuus oli yhä tallessa, sen lisänä oli vain potentiaali, mikä viime tapaamisella oli vielä piilossa.

Britte on hyvin ystävällinen tamma, mutta siitä ei aina ensimmäisellä vilkaisulla tiedä, onko se pohjimmiltaan vain nukkuva lohikäärme vai todellisuudessa suloinen kuin koiranpentu. Lohikäärmepäivinä Britte on kipakka, ei ilkeä tai vaarallinen, mutta enemmän omaa rauhaa kuin jatkuvia pusuja kaipaava. Yleensä Britte on kuitenkin hyvin seurallinen ja utelias, joskus jopa rasittavaksi asti. Hoitotoimenpiteistä tamma nauttii täysin siemauksin ja tuntuukin ymmärtävän, että kuraisempana saa enemmän rapsutuksia sualla. Vieraan ihmisen kanssa saattaa jännittää, mutta senkin mahdollisuus on melko pieni. Saattaa olla arkaillessa arvaamaton, normaalitilanteissa ei tarkoituksella potki tai pure.
Kiltteydestä huolimatta Britte on kuitenkin tamma ja olemukseltaan osittain herkkä. Se ei pidä kiinnitettynä olemisesta ja saattaa olla mahastaan herkkä. Hoitaessa saattaa pyöriä, muttei tarkoita sillä pahaa vaan tekee sitä ainakin näennäisesti puhtaasta uteliasuudesta. Suitset ottaa nätisti vastaan, ei tosin aina osaa huomioida, että saa päänsä melko korkealle. Tarjottuna ottaa kuolaimet itse suuhun, jos sattuu maankamaralla olemaan. Ei hätkähdä kengittäjiä eikä eläinlääkäreitä, ainoa suurempi mörkö on hampaiden raspaus, jota ei ilman rauhoittavia turvallisesti suoriteta.
Uteliaisuus näkyy myös maastakäsittelyssä. Britte on kiltti taluttaa ja seuraisi luotettua ihmistä varmaan maailman tappiin asti, mutta sen keskittymiskyky saattaa heiketä äkillisesti. Esimerkiksi Britte rakastaa koiria ja hänen tulisikin saada tehdä tuttavuutta joka ikisen tapaamansa nelijalkaisen kanssa. Jämerillä otteilla on kuitenkin mahdollista pitää Briten huomio käsittelijässä eikä esimerkiksi kilpailupaikoilla ongelmia yleensä synny, ellei sitten vieressä ole koirien joukkotapahtumaa.

Ratsastaessa Britte ei vaikuta nuorelta ja virkeältä vaan siltä, että se olisi nielaissut rautakangen ja sulauttanut sen selkärankaansa ja kylkiinsä. Nuoresta iästään huolimatta se on luontaisesti hidas vertymään eikä vertymistä varsinaisesti nopeuta sen koko. Vertyessään se muuttuu kuitenkin suoraan formulaksi, josta on rikkoutunut jarrut. Aluksi vaihteita on tasan kaksi, nolla ja sata, mutta pitkäjänteisellä ratsastamisella Britestä kuoriutuu oikein näppärä ratsu. Laukka on tamman miellyttävin askellaji, ravi on vertymisen jälkeen hyvin isoa.
Sileällä Britte liikkuu hyvinä päivinä näyttävästi, joskus se on hieman motivoitava. Suustaan hyvin herkkä menopeli, joka toimii parhaiten istunnalla. Samalla se myös muistuttaa ratsastajaa ratsastajan vinouksista tarjoamalla sellaisia asioita, mitä ei ole välttämättä edes älynnyt pyytävänsä. Kiltteydestä huolimatta varsinaisessa ratsastuksessa ei sovi aloittelijoiden käsiin, vaikka talutettuna kuljettaa lapsiakin turvallisesti. Vaikka osaakin liikkua kivasti, Briteltä pitää pyytää asioita, sillä se ei anna mitään ilmaiseksi.
Esteillä lähes räjähtävän reaktiivinen, sopii esteillä syttyvän palon ja keskittymisen puolesta hyvin kilparadoille. Britte hyppää ilmavia hyppyjä hyvällä tekniikalla, haastavuus ilmenee esteiden välillä kaahaamisena. Vaikka liikkuu reippaasti eteen, ei toimi käsijarrulla, toisaalta terävästä kädestä saattaa nopeana apuna olla hyötyä takaisin kuulolle saamisena. Liikkuu ryhdikkäänä, taipumusta hypätä liian kaukaa jos ratsastaja nukkuu. Sekä sileällä ja esteillä saattaa keksiä omia tehtäviä, jos Britteä ei pidä töissä.
Maastoilee yksinkin, mutta toimivampi rohkean seuralaisen kanssa. Metsässä asiat jännittävät tavallista enemmän ja tarjoaa välillä käynnistäkin komeita hyppyjä ojien ja oksien yli. Reippaammilla pätkillä kuuliainen, sillä tukeutuu ratsastajaansa.

Kaikinpuolin miellyttävä ratsu, jolla on omaakin luonnetta. Sosiaalisena kaipaa seuraa myös muilta hevosilta, mutta sopeutuu tarvittaessa yksin tarhattavaksi. Arkailevana luovuttaa suosiolla johtajan aseman laumassa muille. Tallissa Britte kolkuttaa seiniä todennäköisesti ennemmin seuranpuutteesta jonkun hääriessä karsinan ympärillä kuin nälkäänsä.